Notifications
Clear all

Lidingö Civilförsvarsförening Forum

Information
Inlägg
Ämnen

Skyddsrum

Det är MSB som hanterar de svenska skyddsrummen. På Lidingö finns 417 aktiva skyddsrum med plats för 40 670 personer.

Karta över VAR skyddsrummen finns på Lidingö, finns HÄR

Frågor och svar om skyddsrum för fastighetsägare.

1
1

Trygghetspunkter

Trygghetspunkterna är platser dit du kan gå för att få värme, vatten, enkel förtäring, information, möjlighet att ladda mobiltelefoner och dator, ringa närstående, få enklare sjukvård, eller stöd. Om staden behöver öppna trygghetspunkterna informerar de om det på satdens digitala kanaler och på sina anslagstavlor.

  • Lidingö stadshus, Stockholmsvägen 50
  • Gångsätrahallen, Läroverksvägen 54
  • Rudboda skola, Nilstorpsvägen 3
0
0

VMA - Larm till allmänheten

Vid en kris är det viktigt att snabbt få tillgång till pålitlig information. Varningssystemet VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, används vid olyckor, allvarliga händelser och andra typer av kriser som påverkar samhället i stort. Det kan till exempel handla om ett gasutsläpp eller en stor brand. VMA, som även brukar kallas "Hesa Fredrik", kan också användas som beredskapslarm och flyglarm om landet skulle hamna i krig.

Utomhussignalen ljuder i 7 sekunder följt av 14 sekunders tystnad. Detta upprepas sedan under minst två minuter.

Dessa är kopplade till RDS-systemet via Sveriges Radio och testas klockan 19.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, "Hesa Fredrik" testas samma dagar men klockan 15.00

 

Det man bör göra om man hör signalen är att gå inomhus, stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4 eller SvT. Där sänds ett meddelande om vad som har hänt eller vad som kan hända, med anvisningar om vad man kan göra för att skydda sig.

Om du misstänker att VMA signalen i ditt område på ön inte fungerar, ska du kontakta Storstockholms Brandförsvar.

0
0

Bedrägerier

1
1
 

0
0

Betalningsmedel

I en kris när betalningssystemen påverkas, som internetbetalningar, kreditkort och bankomater, MÅSTE planer finnas för att skydda dem, både från samhället, bankerna OCH den enskilde!

Vad samhället och bankerna gör, är nog tyärr "sekretessbelagt", så det är upp till den enskilde att vara medveten och ha egna beredskapsplaner.

Ha flera kreditkort, i OLIKA system, så att det står Visa på ett, MC på ett annat och Amex på ett tredje. De har olika betalningssystem, som fungerar oberoende av varandra.

Ett bank eller företagskort med ett visst system som Visa eller MC har däremot SAMMA system och ger ingen extra säkerhet, så se till att ha kort från minst två olika kortsystem.

Bankkort är kopplade direkt till ett konto i banken, som måste ha ett saldo som kortköpet kan dras mot, de brukar kallas "betalkort". Möjligen finns det något bankkort som har ett eget system? Som det INTE står VISA eller MC på. Det har i så fall ett eget system minskar risken att alla dina kort slås ut.

Företagskort som drivmedelskort, kan ha egna system, OM det INTE står VISA eller MC på dem.

ALLA ovanstående betalsystem, liksom internetbetalningar ÄR BEROENDE av internet,

Går internet ner, fungerar de inte! Då får man ha kontanter eller idka byteshandel. Betänk bara att bankerna inte har kontanthantering längre och att bankomaterna bara kan betala OM de har internetförbindelsen fungerande, så kontanterna ska finnas hemma INNAN bankomaterna slutar fungera!

Tänk bara på att skydda dem i ett kassaskåp eller i en gömma en tjuv inte hittar dem så lätt, samt att INTE annonsera om att du har kontanter hemma. Ett utrymme bakom en golvlist, eller väl maskerat i ett "oöppnat fiskpinnepaket" längst in/ner i frysen.

0
0
Infrastruktur
Inlägg
Ämnen

El

1
1
 

IT-säkerhet

Hur sårbara är vi inte om våra PC, paddor eller mobiler slutar fungera som de ska?

Hur sårbara är inte våra företag och myndigheter?

Nu senast med Tieto-Evry satta att drifta och skydda bla myndgheters lönesystem och register över personal, som fick ett stort intrång, som spred sig till deras kunder. Man hade betalat dyrt för att TE skulle ha ungerande backuper som kunde återställa systemen. Men det hade man inte...

Således MÅSTE i själva ta ansvar för åtmisntone delar av vår IT-säkerhet, Egna backuper, rent fysiskt, på olika minnen eller i molnet om inte data är väldigt känsliga för spridning till Fi eller konkurrenter. Brandväggar och antivirus ÄVEN ör mobiler och paddor. Vaksamhet mot intrång. Klicka ALDRIG på "spännande länkar" du inte vet vart de leder. Börjar datorn bete sig konstigt bryt strömmen, koppla bort den från nätet omedelbart. Slutligen, se till att alla apparater är uppdaterade med senaste säkerhetsuppdateringar.

0
0

Mobiltele

1
1

Fiber

1
1

Parkeringsplatser

Om bron stängs av, behövs parkeringsplatser vid Lidingöbanan och busshållplatser, för att kunna ta sig till angöringsplatser för båttrafik.

0
0

Avlopp

1
1
 

Sopor

Tänker i ens på hur soporna tas om hand och hur det blir om det plötsligt inte hämtas längre?

0
0
Samordning med andra
Inlägg
Ämnen

Byråkrati som försvarsbroms

Sverige har tyvärr utvecklats till en krångelbyråkrati, där regelverket utnyttjas till max av aktivister och agenter som medvetet går främmande makts ärenden, eller administratörer som helt enkelt inte förstår bättre.

PTS - Post och Telestyrelsen begär in detaljerade och mycket känsliga uppgifter från mobil och internetoperatörer, som sedan kan begäras ut av vem som helst, helt anonymt. PTS är t.o.m. förhindrade i lag, att fråga vem och till vad infon ska användas. Naturligtvis en guldgruva för Fi´s krigsplanering mot oss. Påhejade av aninglösa byråkrater.

Andra exempel rör hindrande av återuppbyggnaden av det svenska försvaret, som i denna länkade artikel.

Vi i Civilförsvaret måste hålla ögonen på dessa sabotage av upprustningen, genom att rapportera detta till media och politiker, för att få en förändring. Hur ska Sverige kunna återupprusta. om byråkratiska regler ständigt saboterar detta viktiga uppdrag? 

0
0

Känslig info

Vad är det för mening med att företag och enskilda är vaksamma och försiktiga med vad, hur och med vem de delar känslig info, när myndigheter som PTS inte förstår bättre om hur och vad de tvingar företag och enskilda att skicka in för känsliga uppgiter, som sedan omfattas av offentlighetsprincipen! Och kan lämnas ut till VEM SOM HELST, helt anonymt och utan kontroll.

Som om PTS och andra myndigheter inte skulle känna till att de är skyldiga attt lämna ut uppgifter och material som skickas in till dem?Lagändring måste till blixtsnabbt! Till dess måste myndigheterna LÅTA BLI att samla in sådan information! Hur naiv får en myndighet vara?

0
0
0
0

SL

0
0

Civilförsvaret


1
1
 

Företagarna Lidingö

Ett forum som länk mellan Civilförsvarsföreningen och Företagarna Lidingö.

Här kan man diskutera missförhållanden och risker för företag på Lidingö, som berör Civilförsvaret och hur vi kan samarbeta för att komma tillrätta med dem.

0
0

Kommunen

This is a simple parent forum

1
1

Militären

1
1
Share: